Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.08.2014

Фінансовий аналітик про те, що буде з доларом, і в якій валюті краще зберігати свої заощадження


Що сталося з курсом гривні останніми днями?


Фінансовий аналітик про те, що буде з доларом, і в якій валюті краще зберігати свої заощадження

Після промови Яценюка з трибуни парламенту та та гучних прогнозів деяких експертів із екранів щодо невтішних економічних перспектив України подальше дорожчання долара викликає у звичайних українців неабияку тривогу за своє майбутнє. По відповіді на болючі питання ми звернулись до фінансового аналітика Руслана Чорного

– Що сталося з курсом гривні останніми днями?

– Те, що курс за тиждень подорожчав на 35 копійок, сильно хвилює українців. Це пов’язано передусім з відставкою уряду та невизначеністю подальшого курсу України, а також із тим, чи буде МВФ і надалі підтримувати з нами взаємини. Інвестори та клієнти банків, експорто– та імпортоорієнтовані, одразу зіграли на цій ситуації, і курс пішов угору. Тим більше, що війна на Донбасі триває. До цього додалося й падіння малайзійського лайнера. Днями ми спілкувались із представниками Світового банку в Україні. Наша країна зараз перебуває у найнижчій точці – за оцінками міжнародних інвесторів. Тобто у всіх нормальних компаній, банків, фондів є пряма заборона на фінансування операцій в Україні.

– Яка причина?

– Висока ризикованість таких операцій. Тому курс пішов угору. І, коли він зупиниться, не зовсім зрозуміло. Так, ми говоримо, що зараз відбувається коливання курсу гривні до долара, і Нацбанк заявляє про те, що курсоутворення у нас зараз гнучке і курс у нас ринковий. Це не зовсім так. Бо з НБ впродовж останнього місяця продовжуються дзвінки з вимогами до банкірів знизити планку заявки, яку вони виставили на міжбанк. Це говорить про те, що Нацбанк все-таки намагається втримати курс, впливати на нього, знижувати його.

– Нещодавно було заявлено, що Нацбанк буде тримати курс 12 гривень за долар…

– Я це називаю «словесними інтервенціями». Нацбанк мусить це робити. Це заспокоює населення, утримує людей від валютних спекуляцій, в яких вони не тямлять і тільки зазнають втрат.

– Ваш коментар щодо фінансових перспектив України. Від чого це залежить? Від міжнародних санкцій різних рівнів до Росії? Чи це комплекс чинників?

– Безумовно, санкції стосовно Росії позначаться на Україні. До того ж, їхнє співвідношення – один до одного. Тобто падіння російської економіки спричинить майже аналогічне падіння української економіки – у відсотковому еквіваленті. Причина: глибокий взаємозв’язок торговельних операцій між нашими країнами.Тому санкції проти Росії негативно вплинуть на наш курс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавці знайшли гідну альтернативу відпочинку в Криму

– Це дуже погано?

– Не сказав би так. Можливо, це щеплення, яке нашій країні треба пережити та виробити імунітет.

Крім економіки, на курс валют впливає ситуація на Сході України – політична. Якщо Порошенкові вдасться якимось чином покласти край війні, це свідчитиме про певну стабілізацію, і взаємодія з МВФ та європейськими країнами триватиме.

– Дефолт нам тоді не загрожуватиме?

– Так. Хоча я не сказав би, що дефолт – це дуже погано. Не варто ставитися до цього слова дуже негативно. Це просто нездатність країни виконувати зовнішні зобов’язання. Дефолт Україна вже переживала неодноразово. І я пам’ятаю представників Мінфіну, які 2000-го року переконували МВФ пробачити борг Україні. Вони це зробили. Цей дефолт фактично тривав два роки. Ми пам’ятаємо, що з 1998 року почалася велика криза. І нічим поганим це для України не закінчилося. Так свого часу зробила Ісландія, яка «пробачила борги всім, у кого позичала». Так, вона отримала певну міжнародну ізоляцію. Багато країн намагаються про це не згадувати, щоб не провокувати реакцію у сусідів. Але попри все це відбувається. Так само було в Угорщині. Список можна продовжити.

– І насамкінець практичні фінансові поради читачам.

– Якщо виникає питання, у чому тримати заощадження, то варто ділити свої кревні на групу валют, і більшість має бути в тій валюті, яку люди витрачають.

Якщо йдеться про те, що за місяць людина витрачає стільки-то гривень, то не слід купувати долари на всю суму, яка в неї є. Варто залишати побільше в гривні, враховуючи те, що гривня – головна платіжна одиниця на території нашої країни. І саме за гривні людина тут купує товари й послуги.

– І завжди намагатися зберігати спокій…

– Авжеж! І намагатися менше реагувати на зовнішні подразники і спекуляції псевдоекспертів, які намагаються зсунути курс в той чи інший бік.

Спілкувалась Ірина ТКАЧЕНКО

Події та коментарі



Схожі матеріали:
👁 1620
Категорія: Актуально
Теги: долар, гривня, курс




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ