Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.12.2014

Як правильно гребінчанам відсвяткувати день святого Миколая?


Святий чекає від нас добрих справ, а ми від нього – милості і молитов перед Господом


Святий чекає від нас добрих справ, а ми від нього – милості і молитов перед Господом

На питання відповідає Митрополит Павло, намісник Києво-Печерської лаври.

- Святого Миколая люблять і шанують тільки в православній церкві? Як правильно відзначити 19 грудня? Чи достатньо просто подарувати подарунки дітям? – Олександра.

- “На всю землю розподілено мовлення їх і в кінці всесвіту дієслова їх”. Про святого Миколая не так багато написано, та й сам він не писав нічого. Проте цього святого знають у всьому світі як святого угодника Божого.

Його життя було настільки велика вірою і справами, що його знають і прославляють не тільки православні віруючі, але й католики, і протестанти, і навіть буддисти! До нього протягом 17 століть приходять люди, як до Живоносне Джерело, від якого виходять переповнені радістю життя і благ земних.

Чому? Тому що він ще у своєму земному житті допомагав людям. Зупинив бідного батька, який від безвиході хотів віддати своїх дочок на кепський шлюб заради грошей, і тим вберіг сімейство від тяжкого гріха блуду. Утихомирив бурю на морі і не дав потонути кораблю, на якому люди кликали до святому Миколаю. До нього зверталися невинно засуджені воєводи, і святитель Микола вберіг їх, з’явившись імператору уві сні. На першому Вселенському соборі з ревнощів по Богу він великої сміливости вдарив єретика Арія по щоці, за що інші єпископи зняли зі святителя омофор і Євангеліє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 24 квітня випускники складуть тест з української мови

У ту ж ніч всі єпископи, колишні на Соборі, побачили один і той же сон: що Господь і Божа Матір вручили святителю Миколаю і Євангеліє, і омофор, як свідчення того, що Сам Господь не розгнівався на святителя Миколая. У нас немає такого міста, де не було б храму святого Миколая. Немає такого будинку віруючих, де не було б ікони святителя Миколая.

До нього звертаються за допомогою студенти, щоб добре скласти іспити, хворі перед операцією – і він встигає всюди. Є таке повір’я в народі, що святитель Кипріан і святитель Микола поспішали на службу. Бачать людину, у якого віз застряв у ямі. Святитель Микола взявся допомагати і витягнув. Прийшов на службу, весь вимазаний у багно. Господь і питає: “Де ж ти був, Миколу, що так забруднився, а Кипріян прийшов в чистому одязі?” – “Допомагав візникові…” – відповів святий Миколай. “Твою пам’ять, святитель Миколай, святкуватимуть двічі на рік. А пам’ять єпископа Кипріяна – раз на чотири роки (29 лютого)”.

19 грудня, як і будь-яке свято, потрібно зустрічати в храмі Божому. Щоб сучасні діти знали, що не якийсь там Санта Клаус їм допомагає, а святитель Миколай! Він любить і піклується про кожну дитину і дорослому. Він чекає від нас добрих справ, а ми від нього – милості і молитов перед Господом.

Звичайно, 19 грудня ми всі будемо молитися сугубій молитвою, який моляться всі храми та монастирі православні по всьому світу, – про світ в нашій країні. Це спеціальна молитва про преграждения злу і припинення міжусобної брані в Україні. Молимося на кожній Літургії за тих, хто отримав каліцтва і знаходиться в лікарнях, і не залишаємо молитов за покійних, на полі брані життя своє поклали за віру і Батьківщину наше. А днем будемо благословляти діток, підносити молитви святителю Миколаю і просити Господа, щоб він зберіг наших дітей і нашу країну.

Джерело: Сегодня



Схожі матеріали:
👁 1080
Категорія: Актуально
Теги: свято, Святий Миколай




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ