Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.07.2024

Сирський про стратегію застосування F-16: американські винищувачі не літатимуть на передовій


У першу чергу F-16 буде задіяно у протиповітряній обороні України


Американські винищувачі F-16

Американські винищувачі F-16, що найближчим часом отримає Україна, допоможуть Збройним силам у боях з російською армією. Проте вони будуть мати певні обмеження і, наприклад, не літатимуть на лінії бойового зіткнення.

Як розповів головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський для Guardian, у першу чергу F-16 буде задіяно у протиповітряній обороні України. Вони дозволять ефективніше працювати проти російських крилатих ракет і точно вражати наземні цілі.

"Однак існують межі того, чого можуть досягти F-16. Вони повинні залишатися в 40 кілометрах або більше від лінії фронту через ризик, що Москва їх зіб'є", – уточнив командувач.

За його словами, на передовій Україна замість літаків "більш ефективно використовує дрони та роботизовані наземні системи". Також саме безпілотники далекого радіусу дії, як і зараз, будуть використовувати для нанесення ударів углиб Росії.

На конкретне питання, коли саме Україна отримає перші F-16, командувач Сирський відповів буквально: "Я знаю, але на жаль не можу розповісти".

Так само військовий відповів і на питання щодо битви за Крим. За його словами, відповідний план військового повернення півострова існує вже десять років, і він реалістичний. Проте говорити про нього Сирський відмовився, бо це "велика військова таємниця".

Тож, як припускає видання, командувач ЗСУ міг бути не повністю відкритим і стосовно F-16 в Україні та їх використання.

З іншого боку, із самого початку військове керівництво України говорило, що ці американські винищувачі у першу чергу задіють як літаючі системи ППО.

Хоча F-16 (буква F у назві залишилась від словосполучення Fighting Falcon – буквально "бойовий сокіл" – на честь талісмана Військово-повітряних сил США) за визначенням є "багатофункціональним легким винищувачом четвертого покоління", ключове тут слово "легкий". З 1986 року всі F-16A/B було переобладнано у винищувачі-перехоплювачі ППО.

Амкериканські військові характеризують F-16 як "машину з хорошими льотними даними", відмічая такі її переваги, як простота експлуатації, хороший огляд (дає пілоту перевагу в повітряному бою), хороше компонування електронних блоків (зручність в обслуговуванні двигуна, інших вузлів), високий ресурс. Із недоліків називаються: невелика швидкість, невисокий бойовий радіус, однодвигунна схема.

Також недоліком вважається обмеження дальності та корисного навантаження F-1 порівняно з дворуховими винищувачами.

Виробники, посилаючись на статистику повітряних боїв за участю F-16, стверджують, що в боях з літаками радянського та російського виробництва цей винищувач зустрічався 65 разів (дані до 2020 року включно). F-16 не зазнав жодної поразки. Останні, 64 і 65, перемоги були здобуті в березні 2020 року в Сірії.

Коаліція партнерів, яка взялась опікувати ВПС України, складається з 11 країн – Бельгії, Данії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сполученого Королівства та Швеції. У липні 2023 року коаліція зобов'язалася підготувати українських пілотів експлуатації F-16 з подальшою їхньою передачею.


Американські винищувачі F-16
 

Першими Нідерланди та Данія підтвердили, що отримали дозвіл від США на передачу винищувачів Україні. Проте передачу літаків планували лише після завершення підготовки пілотів. Коаліція розпочала навчання українських військовослужбовців у серпні в Данії.

А нещодавно державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Данія та Нідерланди розпочали процес передачі Україні перших літаків F-16. Винищувачі вже перебувають на шляху до нашої країни.

Раніше повідомлялося, що перші винищувачі F-16, які прибудуть до України, ймовірно, будуть пробною партією, яка відпрацьовуватиме посилення протиповітряної оборони наших критичних об'єктів на заході або на сході.

Схожі матеріали:
👁 184
Категорія: Актуально
Теги: Американські винищувачі F-16, f-16, протиповітряна оборона




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ