Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.09.2024

Управлінський облік - це інструмент для прийняття рішень у бізнесі


Головна відмінність управлінського обліку від бухгалтерського полягає в тому, що правила встановлює сам бізнес


управлінський облік

Облік допомагає взяти під контроль те, що відбувається в компанії, точніше планувати та прогнозувати результати.

Можна уявити етапи розвитку бізнесу як життєвий цикл. Суть у тому, щоб знайти баланс між гнучкістю та контролем і затриматися у цьому становищі так довго, як це можливо на стадії розквіту.

Український бізнес відрізняється тим, що його зазвичай трясе на всіх етапах. У таких умовах дуже спрощує життя управлінський облік: завдяки йому підприємець приймає рішення на основі звітів та аналізу, а не інтуїтивно.

Що таке управлінський облік

Управлінський облік https://erpjs.biz/onlajn-programma-dlya-upravlencheskogo-ucheta/ - це система даних про те, що було, є і буде у бізнесі. Він потрібен, щоб оцінити попередні результати та поточний стан — і на їх підставі приймати рішення та відслідковувати результат.

Який сервіс управлінського обліку вибрати

Припустимо, підприємець вирішить розширюватися: збільшить обсяги виробництва та знайде кілька нових клієнтів. На цьому етапі блокноту вже не вистачатиме: записів виявиться занадто багато і отримати потрібну інформацію буде складно. Зазвичай у такі моменти з'являється таблиця, де ведеться облік найнеобхіднішого. Але далеко не завжди дані в неї збираються правильно і через помилки вкрай важко прийняти правильне рішення.

Якщо бізнес продовжить зростати, таблиці теж не вистачатиме. Набагато легше та швидше вести облік виробництва у спеціальних програмах. Ціна управлінської помилки також зросте.

Наприклад, якщо прибуток становить 30%, а втрати через помилку - 2% цих грошей.

Виходить, зі зростанням бізнесу збільшуються його потреби в інформації та її якості.

Управлінський облік необхідний вирішення конкретних завдань. Чим складніше завдання, тим точнішим і ширшим має бути облік, більше нюансів важливо передбачити.

Часті питання, на які відповідає управлінський облік:
  • де гроші та що потрібно зробити, щоб заробити більше;
  • яку ціну встановити та яку максимальну знижку можна надати клієнту;
  • які показники є важливими для мого бізнесу;
  • скільки товару та матеріалів має бути на складі;
  • хто кому повинен і як уникнути прострочення;
  • чи є сенс у новій ідеї чи відкритті нового напряму;
  • скільки можна виводити грошей.
Чим управлінський облік відрізняється від бухгалтерського. Відмінності бухгалтерського та управлінського обліку  - предмет вічного спору фінансистів.

Бухгалтерський баланс: навіщо він потрібний і як його читати

В ідеальному світі було б так: у звітності міститься та сама інформація, але в різній формі — залежно від того, для кого вона складена. Наприклад, бухгалтерський звіт про фінансові результати містить відомості про доходи та витрати компанії в цілому, а управлінський — за проектами та напрямками діяльності.

Насправді в обліків різний порядок і цілі. Бухгалтерський облік ведеться за суворими правилами та регулюється законами, підзаконними актами та різними інструкціями, затвердженими державними органами.

На те, як складається бухгалтерська звітність, впливають не лише закони та держава. Якщо компанія користується кредитами, бухгалтер може підганяти дані у звітності, щоб показати бізнес із кращого боку та відповідати критеріям банку.

А управлінський облік ведуть на користь власників та керівника, інформацію для нього збирають без огляду на правила бухобліку. Наприклад, в управлінському обліку можна врахувати витрату, за якою немає документів, що підтверджують, — у бухобліку це неможливо.

Головна відмінність управлінського обліку від бухгалтерського полягає в тому, що правила встановлює сам бізнес.

Можна придумати свої правила та методи навіть усупереч загальноприйнятим: головне, щоб облік допомагав компанії, а не заважав.

Обидва види обліку починаються з події — у бухгалтерській це називається фактом господарського життя. Наприклад, компанія придбала меблі – це подія. З цього моменту починаються розбіжності.

Бухгалтер оцінить, чи відповідають документи від постачальника законодавству, та перевірить критерії для основних фондів. Якщо сума та інші параметри підходять, меблі необхідно оформити як необоротний актив — майно підприємства.

Схожі матеріали:
👁 39
Категорія: Прес-реліз
Теги: управлінський облік, бізнес




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ