Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

18.12.2011

19 грудня православні і греко-католики відмітять день пам'яті святителя Миколая



День святого Миколая: подарунки для дітей, чудеса для дорослих

Святкуванню дня пам'яті одного з найулюбленіших і шанованих в народі святих - святителя Миколая, архієпископа міста Міри в Лікії, чудотворця - церква присвятила два дні в році: навесні, в день перенесення його мощів, і взимку, в день його смерті.

Миколай Чудотворець народився в другій половині III століття в місті Патари в Малій Азії в знатній сім'ї, що сповідує християнство. Подорослішавши, він прийняв чернечий чин і усе життя присвятив служінню Богові. Був захисником православ'я і багато сил віддавав будівництву храмів, завжди допомагав людям, що потрапили у біду.

Доживши до похилого віку, Микола Чудотворець помер 6 грудня 345 року в місті Світи. Існує безліч легенд і переказів про те, що чудеса, які Микола почав творити ще з раннього дитинства, не припинилися і після його смерті.

До нього продовжують звертатися віряни, що потребують допомоги. Особливим покровителем його вважають мореплавці, рибалки, мандрівники, землероби і скотарі.

У народі з цим святом було пов'язано багато звичаїв. Наприклад, хазяїну доводилося вставати цього дня дуже рано, щоб першим пройти через подвір'я - вважалося, що це принесе удачу. Але якщо його хтось випередить, добра не чекай. Після Миколая хазяї починали продавати надлишки хліба, а молодь приступала до виготовлення святочних масок і костюмів для ряджених.

З цього ж дня починалися і зимові сватання. А у наш час став дуже популярний звичай робити до цього свята дітям подарунки від святого Миколая - "миколайчики".

Традиційно в Гребінці пройдуть заходи для дітей у школах, дитячих садках та навіть на підприємствах міста.

Чудеса святого Миколая

За легендами, святий Миколай зробив багато добрих справ для людей, які, незважаючи на негаразди та біди, усім серцем вірили в диво. Святий Миколай таємно приносив у будинки бідних людей одяг, їжу, іграшки для дітей, ліки для хворих.

За допомогою до святого Миколая люди звертаються за найважчих обставин у житті. Поросят допомоги та захисту. Якщо вірити у святого Миколая – чудеса обов'язково збуваються.

День святого Миколая: свято добра й солодощів

Найсмачніше й найприємніше на День святого Миколая – подарунки. За традицією, добрий дідусь Святий Миколай приносить подарунки у ніч із 18 на 19 грудня – кладе дари під дитячі подушки або в чобітки, щоб на ранок малюки могли зрадіти довгоочікуваним подаруночкам.

Подарунки від святого Миколая отримують тільки слухняні дітлахи. Згідно з повір'ям, святий Миколай спостерігає за дитиною протягом року, записуючи хороші й погані вчинки у свою чарівну книжечку.

У переддень свята святий Миколай приходить у дім малечі в супроводі своєї свити – двох ангелів і двох чортиків, що нагадують святому про хороші й погані вчинки малюка.

Також розповідають, що напередодні свята святий Миколай випікає зірочки на дарунок дітям. Потрапляючи в мішок святого Миколая, зірочки стають схожими на свого майстра – тому подарунки, які діти знаходять уранці, називають миколайчиками.




За матеріалами: lady.tochka.net


Схожі матеріали:
👁 1703
Категорія: Культура
Теги: миколайчики, подарунки, Святий миколай. день пам'яті, Новий рік, діти, розваги




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«Нерест 2024»: на Полтавщині оштрафували понад 300 порушн... «Нерест 2024»: на Полтавщині оштрафували понад 300 порушн...
Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК Безвісти зниклого бійця із Полтавщини впізнали за ДНК
На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій... На Донеччині під час артилерійського обстрілу загинув вій...
ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула... ДТП на Полтавщині влаштували жінки: водійка ВАЗу загинула...
На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти... На Полтавщині водій «Renault Kangoo» заднім ходом допусти...
На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост... На Полтавщині упродовж двох тижнів від ураження електрост...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ