Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.10.2014

Гребінка у диму: громадяни нехтують законом і палять листя


Люди, та ж майте совість!!!


В Гребінці палять листя

Багаття з листя - вірна ознака осені, палять  її практично скрізь у Гребінці, але особливо не щастить жителям приватного сектора. Тут димлять, незважаючи на офіційну заборону, особливо старанно.

 - Щовечора бачимо, як в приватному секторі поруч з нами палять листя, - скаржиться Надія П., що проживає в багатоповерхівці.

Дим стоїть коромислом і накриває нас. Ні білизну не висушити (доводитися перепирати), ні вікна відкрити: задихається вся родина, а у дочки ще й алергія ...

Найбільше страждають діти

Гребінчани використовують три варіанти позбавлення від опалого листя: спалюють на місці, закопують в землю і вивозять на звалище. Екологи вважають, що другий варіант - найкращий.

Для природи краще, якщо листя залишаються там же, де утворилось, тому краще їх закопати або перекопати. На другому місці - вивезти. Правда, при цьому знижується родючість, дерево гірше росте. Спалювати - це взагалі крайність, яка шкідлива і для грунту, і для людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Читач написав на сайт: Гребінчани нехтують законом і палять сухе листя

 Фахівці пояснюють, що найбільше при спалюванні листя страждають діти. Дим стелиться над землею, і дітвора дихає всіма шкідливими речовинами. А найстрашніше те, що проблематично визначити зв'язок між спалюванням листя і неприємностями зі здоров'ям.

У листі накопичуються шкідливі речовини, які під час горіння випаровуються у повітря. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму.

До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво забруднює атмосферу.

При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною дертя в горлі, кашлю. Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні.

При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторнні захворювання. Подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти мікробам.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на організми яких особливо небезпечний.

Кого не лякають проблеми із здоров'ям, можливо стимулюватиме фінансовий фактор, адже штраф за спалювання листя згідно «Правил благоустрою м. Гребінка» – немалий.

 

 

 

 

Grebenka.com



Схожі матеріали:
👁 1423
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Спалювання, Фото, Гребінка, листя




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою
На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка На Полтавщині з вікна багатоповерхівки випала жінка
На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали... На Полтавщині затримали трьох чоловіків зі зброєю та зали...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ