Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.02.2024

На Полтавщині презентували напрацювання у сфері ментального здоров’я


Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу


На Полтавщині презентували напрацювання у сфері ментального здоров’я У Полтавському державному медичному університеті відбулася зустріч із сімейними лікарями області, які пройшли навчання та надають допомогу пацієнтам у сфері ментального здоров’я.

Перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук розповів присутнім про впровадження в області Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» та важливість набутих знань сімейними лікарями.

«Ми розуміємо, наскільки сьогодні важливо, щоб людина мала можливість звернутися за доступною допомогою й отримати якісну підтримку за місцем проживання. Адже проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася з початком повномасштабного вторгнення, а за прогнозами Міністерства охорони здоров’я України, її наслідки позначатимуться на здоров’ї українців протягом багатьох років, – розповів Богдан Корольчук. – Дякую лікарям за роботу, адже на них сьогодні подвійне навантаження. Ті навички і знання, які ви здобули, допоможуть швидко діагностувати проблеми, допомогти пацієнту на своєму рівні або перенаправити до вузького спеціаліста. Ми прагнемо, щоб усі лікарі області пройшли необхідне навчання».

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Юлія Ющенко розповіла про розбудову якісної системи надання медичної допомоги.
 
«Послуга з підтримки ментального здоров’я нині в Україні надається безплатно. Ще минулого року розпочалося масштабування навчання медиків за програмою mhGAP. Сьогодні вже понад 70 тисяч медичних фахівців в Україні отримали сертифікати та можуть надавати базову допомогу у сфері психічного здоров’я. Це сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медичні сестри, медбрати, фельдшери, працівники екстреної медичної допомоги тощо, – розповіла Юлія Ющенко. – Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із симптомами депресії, гострої реакції на стрес, тривоги, розладів, пов’язаних із вживанням психоактивних речовин, інших скарг на стан ментального здоровʼя та навчає ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими».

Завдяки Програмі медичних гарантій НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» понад 12 тисяч людей у Полтавській області скористалися такими послугами.

Ректор Полтавського державного медичного університету Вячеслав Ждан та директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОВА Віктор Лисак розповіли, що необхідне навчання лікарі зможуть проходити і на базі університету.

У форматі «відкритого мікрофону» присутні обговорили з фахівцями питання, з якими звертаються люди до сімейних лікарів, як медпрацівникам уберегтися від вигорання на робочому місці, подальший розвиток послуги на Полтавщині.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу. Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Схожі матеріали:
👁 386
Категорія: Здоров'я
Теги: охорона здоров’я, ментальне здоров’я, Полтавська ОВА




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ