Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

28.07.2014

На станції Гребінка може розгорнутися «світлодіодний експеримент»


До кінця року території шести станцій мають шанс отримати нове - світлодіодне - освітлення


На станції Гребінка може розгорнутися «світлодіодний експеримент»

До кінця року території шести станцій мають шанс отримати нове — світлодіодне — освітлення. За попередніми розрахунками, орієнтовний термін окупності проекту становитиме трохи більше двох років.

За цей період фахівці зможуть остаточно визначитися, потрібне нашій галузі масове впровадження чи варто розглядати лише епізодичне застосування цього типу «джерела світла».

Нагадаємо читачам, що залізничні енергетики з 2005 р. займаються модернізацією зовнішнього освітлення станцій та заміною застарілого електроосвітлювального обладнання на сучасне. Завдяки цій роботі споживання електроенергії на освітлення територій станцій, парків та вантажних дворів знизилося з 220 млн кВт·год. у 2000 р. до 129 млн кВт·год у 2013 р. (або на 41 %). Проте це далеко не межа, тим більше, що освітлювальні технології стрімко розвиваються.

Перше знайомство залізничників зі світлодіодним варіантом ламп відбулося ще в 2010—2012 рр. Однак на той момент наших спеціалістів співвідношення «ціна—якість» зовсім на задовольнило. За два роки ситуація на цьому ринку змінилася. Так сьогодні виробники заявляють, що світлова віддача одного діодного світильника сягає 100—140 лм/Вт, а термін його служби — 50—60 тис. год. Традиційні ж прожектори з натрієвими, металогалогенними або ртутними типами ламп розраховані всього на 10—15 тис. год. Світлова віддача цих ламп становить для ДРЛ — 50—60 лм/Вт, для ДнаТ — 100—120 лм/Вт. Іншими словами, світлодіодні лампи сяють яскравіше і працюють набагато довше — в середньому 11—14 років, тим часом, як термін експлуатації звичних ламп не перевищує двох—трьох років.

Незважаючи на ці переваги, для широкого впровадження світлодіодних технологій на залізничному транспорті й досі є певні стримуючі фактори. Насамперед, вартість цієї продукції залишається доволі високою, у зв’язку з цим не завжди можна отримати оптимальний термін окупності капітальних вкладень. На другому місці, як не парадоксально, обмежений вибір прийнятної для магістралей продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині через необережне поводження з вогнем знищено близько 0,4 га сухої трави

— Типи прожекторів, що встановлені на щоглах і поперечинах для зовнішнього освітлення залізничних станцій, мають потужність 1—5 тис. Вт, — розповідає начальник управління ремонту та експлуатації Головного управління електрифікації та електропостачання Укрзалізниці Григорій Малинка. — Гідно замінити їх можуть світлодіодні аналоги потужністю 200—600 Вт. На вітчизняному ринку, на жаль, широко представлена лише світлодіодна продукція ємністю до 200 Вт.

Це гальмує впровадження цього типу освітлення в нашій галузі, адже порівняти різні пропозиції нам наразі не вдасться. Однак це не означає, що від експерименту слід відмовитися, адже всі фахівці розуміють, що за енергозберігаючими технологіями — майбутнє.

Наразі, згідно з розпорядженням керівництва Укрзалізниці, профільний Главк розробив проект програми проведення модернізації зовнішнього освітлення об’єктів залізничного транспорту на 2014 р. Зокрема названо об’єкти, на території яких може розгорнутися «світлодіодний експеримент» — це станції Львів, Дебальцеве, Іллічівськ, Запоріжжя, Жмеринка та Гребінка, де системи освітлення потребують першочергової реконструкції. Підкреслимо, що остаточний перелік може бути змінено.

За словами Григорія Малинки, аналіз витрат електроенергії на цих об’єктах, що здійснювався за усередненими світлотехнічними параметрами окремих типів світлодіодних світильників та орієнтовними цінами на них, показує, що за наявного парку світильників річне споживання електроенергії становить 3,4 млн кВт·год. Заміна електроосвітлювального обладнання на економічніше світлодіодне дасть економію 2,7 млн кВт·год на рік за збереження встановлених норм освітленості.

Для забезпечення модернізації зовнішнього освітлення даних станцій на 2014 р. необхідно передбачити фінансування на суму 9,5 млн грн. При цьому річна економія становитиме, за рахунок зменшення витрат на оплату електроенергії та зниження експлуатаційних витрат, майже 4,1 млн грн. Тобто орієнтовний термін окупності — не більше двох років і трьох місяців. За позитивного вирішення питання з фінансуванням, залізниці розроблять проекти модернізації зовнішнього освітлення по кожній станції з відповідним техніко-економічним розрахунком.

Магістраль


Схожі матеріали:
👁 1865
Категорія: Освіта
Теги: Світлодіодне освітлення, Гребінка, станція, освітлення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...
53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн... 53-х річний мешканець Хорольської громади вдарив ножем зн...
На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом... На Полтавщині чоловік кинув гранату у поле біля свого дом...
На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ... На Полтавщині безвісти зник під час риболовлі 13-річного ...
У Лубнах водій збив велосипедистку та втік У Лубнах водій збив велосипедистку та втік
На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою На Полтавщині хлопчик травмував трирічного брата сокирою

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ