Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

19.01.2015

Освячувати воду у гребінківських храмах розпочали 18 січня (ФОТО)


Освячення води на Гребінківщині відбувається у всіх православних церквах


Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня.

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Вважається, що цього дня вся вода набуває цілющих властивостей.

Розпочинається освячення води вранці у церкві Святковим Богослужінням. Після недовгої відправи священик занурює у воду хрест, це і є знаком того, що вода освячена і вона має особливі властивості.

Освячення води почалося в Гребінківському Храм Георгія Побєдоносця ще вчора, 18 січня. Отець Стефаній молився за мир та спокій в Україні, освятив воду для гребінчан у великій ємності.

- В ці дні ми освячуємо Йорданську воду, яка має особливі, цілющі властивості, яка може змивати весь негатив все зло, всі хвороби, – зазначив у своєму виступі отець Стефаній.

День Водохреща ще називають Богоявленням, тому що в момент хрещення Ісуса Христа в Йордані Бог явився в трьох Своїх іпостасях - Отця, Сина і Святого Духа. Парафіянам можна їсти пісну кашу, овочі, прісні коржі, млинці, оладки з горохом, кашею, картоплею. З рису, меду і родзинок готується кутя. З цим днем пов'язано дуже багато прикмет, гадань, пророкувань і правил.

Тим, хто збирається відзначати це свято, бажано:
1. Бути на богослужінні.

2. Постити (можна їсти пісну кашу, овочі, прісні коржі, млинці, оладки з горохом, кашею, картоплею; з рису, меду і родзинок готується кутя).

3. Набирати святу воду

4. Робити хресне знамення.

5. Купатися в ополонці.



Не можна:
1. Брати багато хрещенської води і запасати її.

2. Захоплюватися святочними водохресними ворожіннями, оскільки вони походять від язичницьких часів.

3. Розбавляти святу воду - це не приведе ні до чого доброго.

4. Не можна, набираючи водохресну воду, сваритися або думати про погане - так вода втратить всю свою святість.

5. Не потрібно в день Хрещення, а також у наступні 2 дні, прати.
Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи «водичкою-йорданичкою». Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини.
 


Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Деякі священики навіть переконані, що не існує ліків кращих за святу воду. І, що цікаво, незрозумілим залишається той факт, як свячена йорданська вода не псується, не смердить, і може довго зберігатися. Кажуть, що, може, срібло помагає, яке є на багатьох хрестах у священиків.

Освячення води на Гребінківщині відбувається у всіх православних церквах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Даїшники радять гребінчанам зареєструвати мопеди

Чи відрізняється вода, освячена 18 січня, від води освяченої 19 січня?

Благодать освячення подається воді одна і та ж, як в Надвечір'я Богоявлення (18 січня), так і в сам день свята Богоявлення (19 січня) : одне загальне свято і один і той же чин молебня.

Основа для великого освячення води в Надвечір'я (18 січня) полягає в тому, що цього дня здійснюється Велика святкова вечірня, яка з'єднується з Літургією святителя Василія Великого. Отже, свято вже почалося. У сам день Хрещення Господнього здійснюється велике повечір'я, урочиста Утреня і Літургія святителя Іоанна Златоуста.
 


У наш час двократне здійснення чину великого водосвяття стало уставною традицією. У древній Церкві для цього була важлива причина: напередодні цього свята здійснювалося хрещення оголошених (неохрещених). Заради цього таїнства і здійснювалося перше велике водосвяття в спогад Хрещення, яке прийняв Господь у водах Йордана від руки св. Пророка Іоанна Предтечі.

Різниця між першим і другим освяченням в тому, що в Надвечір'я Богоявлення водосвяття здійснювалося в храмах, де хрестилися оголошені, а в день свята Богоявлення йшли на річку Йордан.
 


У перші віки (включаючи навіть IV і V століття) велике водосвяття відбувалося тільки в Єрусалимській Церкві, де був звичай виходити на річку Йордан до того місця, де прийняв Хрещення наш Спаситель. Пізніше стали влаштовувати "Йордан» і в інших місцях, де були річки або озера.

 













 
Grebenka.com


Схожі матеріали:
👁 2687
Категорія: Новини Гребінки
Теги: Храм, отець Стефаній, свято, Водохреща, Гребінка, Хрещення Господнє, січень, Церква




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку
На Пирятинщині завершується посівна кампанія На Пирятинщині завершується посівна кампанія
На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе... На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе...
65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із... 65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із...
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття
На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в... На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ