Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.10.2024

Полтавські організації водокористувачів відновлюють зрошення в регіоні


Полтавщина – один із топових аграрних регіонів країни з виробництва зернових культур


система зрошенняУ Полтавській області 88 тис. га меліорованих земель, з яких понад 50 тис. га – зрошувані, решта – осушувані. Однак через зношеність меліоративної мережі у 2023 році з 50 тис. га зрошуваних земель було полито лише близько 7 тис. га.

За останні 1,5 року в області створено вже шість організацій водокористувачів. Вони дають поштовх розвитку меліорації в області, стимулюють процеси інвентаризації й модернізації зрошувальних мереж. Разом із Черкащиною та Одещиною Полтавщина належить до трійки лідерів за кількістю створених ОВК.

«Полтавщина – один із топових аграрних регіонів країни з виробництва зернових культур. Зрошення – невід’ємна складова для фермера, сільгоспвиробника, щоб зібрати гарний урожай. Наші аграрії активно долучаються до реформи гідротехнічної меліорації, створивши організації водокористувачів. Деякі з ОВК вже мають результати. Водночас потенціал відновлення зрошення в нашій області значний», – сказав начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Плани місцевих організацій водокористувачів є амбітними. Зокрема, ОВК «Аква Лайф» мають намір збільшити площі поливу до 800 га. Засновник ОВК ТОВ «Відродження» з 2016 року активно займається зрошенням сільськогосподарських культур та спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових культур, насінні олійних культур. Із 2014 року за власні кошти товариство розпочало реконструкцію Карпівської зрошувальної системи, яка була у занедбаному стані. Відремонтували, налагодили роботу, потім придбали три дощувальні машини, одну насосну станцію, загальною вартістю понад 10 млн грн. Площа зрошуваних земель із 2016 по 2021 роки вже зросла утричі: зі 100 га до 296 га.

Їхні сусіди – ОВК «Квітучі Лани», засновником якої є ТОВ «Лан-Агро». Досвід засновника у зрошенні дозволив збільшити урожайність органічних сільськогосподарських культур за останні роки на 20%. У подальших планах ОВК - розширення площ поливу та зменшення собівартості органічної продукції через зменшення витратної складової на здійснення поливу. Також «Квітучі Лани» стала першою ОВК на Полтавщині, яка отримала субгрант від Програми USAID АГРО на відновлення об’єктів меліоративної мережі. Зараз в межах території обслуговування ОВК «Квітучі Лани» зрошується 232 га сільськогосподарських угідь, що обробляються за органічною агротехнологією. Завдяки співпраці з Програмою USAID АГРО у межах реалізації субгрантового проекту потенціал збільшення території зрошення має сягнути до 500 га.

ОВК «Градизька», яка об’єднує 10 агровиробників і наразі поливає 6,4 тис. га сільгоспугідь, на яких вирощують соняшник, пшеницю, цукровий буряк, ріпак, сою, має реальні можливості розширити площі зрошення до 8 тис. га після модернізації застарілих насосних станцій.

До відома аграріїв, які ще не долучилися до реформи гідротехнічної меліорації, пропонуємо ознайомитися з алгоритмом створення та функціонування організацій водокористувачів, який детально прописаний у Посібнику з питань утворення та діяльності організацій водокористувачів, розроблений експертами Програми USAID АГРО спільно з Всеукраїнською аграрною радою.

Відеозапис навчального вебінару про алгоритм утворення ОВК та особливості їх діяльності можна переглянути за посиланням.

Схожі матеріали:
👁 74
Категорія: Полтавщина
Теги: система зрошення, зрошення




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Осінні канікули в школах більшості громад Полтавщини розп... Осінні канікули в школах більшості громад Полтавщини розп...
ДТП на Полтавщині: травмовано 15-річну дівчину ДТП на Полтавщині: травмовано 15-річну дівчину
Полтавщину атакували десятки ворожих безпілотників Полтавщину атакували десятки ворожих безпілотників
На Полтавщині виявляють придатні для створення лісів земл... На Полтавщині виявляють придатні для створення лісів земл...
На Полтавщині зіткнулися дві вантажівки: водії доставлені... На Полтавщині зіткнулися дві вантажівки: водії доставлені...
Полтавські організації водокористувачів відновлюють зроше... Полтавські організації водокористувачів відновлюють зроше...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ