Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

22.02.2014

Сувеніри про Гребінку роблять у Прилуках


Борис Григорович розповів про сімейний бізнес і сувенірний ринок у Гребінці


Сувеніри про Гребінку роблять у Прилуках

Підприємлива сім’я з Прилук, яка на гребінківському базарі торгує книгами, має свого дизайнера - Ігоря Гмирю. Він закінчив Київський інститут дизайну та реклами.

Поки батько Борис Григорович та мати Валентина Петрівна разом зі своїми двома синами продає книги, Ігор удома ліпить з гіпсу сувеніри. Тематика їх різна, але гребінківцям цікаво бачити сувеніри із зображенням Євгена Гребінки та герба їхнього міста.

«Мій син Ігор, - розповідає Валентина Гмиря, - у свої 43 роки реалізує себе, виготовляючи сувеніри з магнітами та ліплячи статуетки з гіпсу. Зараз випробовує штучний камінь».

Борис Григорович розповів про сімейний бізнес і сувенірний ринок у місті.

«Сувеніри з Гребінкою потроху продаються. Кому треба в гості, кому - на пам’ять про Гребінку, але люди беруть. Вони потрібні їм, бо це символи їхньої малої Батьківщини», - говорить колишній педагог-математик Борис Гмиря.

Продукція Ігоря Гмирі не без недоліків. Але ж це ручна робота. Важко конкурувати авторам-одинакам з китайським конвеєром. Китайська сувенірка красивіша, відшліфованіша, але вона - з Китаю.

Чи варто чекати з піднебесної сувенірів про Гребінку, Пирятин, Лубни, Чорнухи, Лохвицю? Мабуть, не варто. Чи ми розучилися робити навіть таку дрібницю, як сувеніри? Треба неодмінно розвивати своє виробництво сувенірної продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні в Україні День скорботи за полеглими на Майдані

Нехай вона буде не така «глянцева», як китайська, але цим ми відродимо народний промисел, який здавна процвітав на Полтавщині. Є ж зараз у Пирятині підприємці-керамісти, які відроджують гончарне ремесло.

«Ми виготовляли сувеніри лише з написом «Пирятин», а з гербом, чи іншим символом міста не робили. У міста Пирятин, на жаль, немає якогось яскравого символу, який би пізнавали у різних куточках України та за її межами.

У міста Гребінка ж є цей особливий символ - відомий поет Євген Гребінка. І цим усе сказано», - розповідає пирятинець Сергій Сьомій.

Олесь Пасічний
Пирятинська Правда


Схожі матеріали:
👁 1631
Категорія: Культура
Теги: Полтавщина, сувенір, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку
На Пирятинщині завершується посівна кампанія На Пирятинщині завершується посівна кампанія
На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе... На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе...
65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із... 65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із...
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття
На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в... На Полтавщині спостерігається збільшення кількості ДТП, в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ