Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

17.01.2024

У Лубенській громаді Полтавщини перейменують село, назва якого є комуністичною символікою


На Полтавщині село Червоні Пологи Лубенського району перейменують на Пологи


У Лубенській громаді Полтавщини перейменують село, назва якого є комуністичною символікоюТридцять четверта сесія восьмого скликання Лубенської міської ради затвердила пропозицію до Верховної Ради щодо перейменування села Червоні Пологи Лубенського району Полтавської області на Пологи.

Про це на засіданні комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади повідомила секретар Лубенської міської ради Маргарата Комарова.

Це рішення місцеві депутати схвалили у межах виконання закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Сесії передували засідання комісії з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу на території Лубенської територіальної громади, консультації за участі місцевих краєзнавців та істориків, також із Державним архівом Полтавської області й Полтавським офісом Українського інституту національної памʼяті (УІНП) та опитування жителів села.

«Червоний-прикметник, що використовувався окупаційним ворожим комуністичним режимом СРСР для маркування публічного простору як символ встановлення радянської влади, зокрема більшовицької інтервенції на територію України, збройної боротьби Червоної армії проти Української Народної Республіки під червоним прапором комуністичної партії.

Назва пов’язана зі встановленням радянської влади на території України та переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті. Село протягом століть називалося Пологи. Але після окупації УНР, у часи СРСР комуністи додали приставку «червоні». За даними Держархіву Полтавської області комуністичну назву «Червоні Пологи» затвердили у 1928 році», - розповів представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Отже, на сесії проголосували за назву «Пологи» і саме цю пропозицію  спрямували до Верховної Ради України.

комуністична символіка

Довідково: УІНП підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

До переліку увійшли вісім сіл на Полтавщині: Олексіївка у Гребінківській,  Чкалове у Кобеляцькій, Новомосковське у Глобинській, Першотравневі у Пирятинській, Шишацькій, Зіньківській, Чутівській, Михайлівській громадах.

Ситуація з селом Червоні Пологи засвідчує, що цей перелік не є вичерпним і постійно вдосконалюється. Приміром у Полтавській міській громаді необхідно перейменувати село Червона Долина як населений пункт (рішенням парламенту) і селище Червоний шлях як мікрорайон( ухвалою сесії міськради). До 27 січня 2024 року місцева влада повинна подати до Верховної Ради України пропозиції нових назв.

Полтавський офіс УІНП


Схожі матеріали:
👁 974
Категорія: Культура
Теги: радянська влада, комуністична символіка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ