Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

20.03.2024

У Лубнах вшанували актрису Марію Капніст з нагоди 110-річного ювілею


Марії Капніст належала до графського роду поета Василя Капніста та роду легендарного кошового отамана Івана Сірка


Капніст Марія Ростиславівна19 березня  у Лубенській міській бібліотеці для дорослих імені Володимира Леонтовича відбулася мистецька зустріч «Незламна», присвячена  110-й річниці від дня народження талановитої актриси театру і кіно, заслуженої артистки України Марії Капніст.

Підготувала і провела захід завідуюча  бібліотекою Світлана Голуб.

На долю Марії Капніст, яка належала до графського роду поета Василя Капніста та роду легендарного кошового отамана  Івана Сірка, випали випробування, які могла подолати тільки людина з неймовірною силою волі та величезним життєлюбством. Та вона вистояла, не похитнулася, не зламалася, не заплямувала пам’яті своїх предків, на гербі яких було викарбувано «SUB IGNE IMMOTUS», що в перекладі з латині означає – «У вогні непохитні».

Підтвердженням цього девізу було й життя Марії, яка не тільки не зламалася у  страшному пеклі сталінських таборів, провівши там 15 років,  де в неї відібрали  молодість, красу і здоров’я, але і не втратила доброти, людяності та милосердя.

“Кожна мить прожитого життя – неповторна, неоціненна. І хоч життя дало мені чимало нелегких випробувань – не жалкую за своєю долею. Давати силу іншим – це найбільша радість життя. Будьте добрими, пам’ятайте, що найкраща справа на землі – це творити добро.Не смійтеся над старістю людини, чиєї молодості ви не бачили”, – говорила Марія Капніст.

Капніст Марія Ростиславівна
 

Похована актриса  на родинному кладовищі в селі Велика Обухівка Миргородського району Полтавської області, поряд зі знаменитим пращуром – відомим українським поетом, драматургом і громадським діячем Василем Капністом.

Розповідь  завідуючої книгозбірнею Світлани Голуб доповнили  уривки з документальних фільмів, присвячених Марії Капніст, та художніх картин, в яких зіграла актриса, створивши  глядачеві яскраві, незабутні образи.
 
Капніст Марія Ростиславівна


Схожі матеріали:
👁 549
Категорія: Культура
Теги: заслужена артистка, Лубни, Марії Капніст, театр, актриса




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ