Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

30.11.2012

Золотий стандарт надійності


Зберегти та примножити свої заощадження можна перевіреним способом — купивши трохи золота


Золотий стандарт надійності

В часи глобальної нестабільності, коли вкладення в євро та долари стають надто ризикованими, зберегти та примножити свої заощадження можна перевіреним способом — купивши трохи золота. Найпростіший спосіб зробити це — придбати інвестиційні монети Нацбанку України.

Золото завжди в ціні

Світова фінансова криза принесла розорення багатьом інвесторам, котрі вклали в акціі та облігації європейських та американських компаній: багато з гігантів, що вважалися непотоплюваними, збанкрутували та були придбані задешево конкурентами, котирування паперів навіть стабільно працюючих компаній обвалились. Але були і ті, хто навіть в цей час залишився з хорошим прибутком — інвестори, що вклалися в золото.

Ось конкретний приклад: в 2008 році індекс S&P 500, до якого входять папери найбільших американських компаній, просів на 38%, британський FTSE 100 втратив 33,5%, нафта з найвищих рівнів в середині року здешевіла майже втричі. А ось золото в тому ж році подорожчало на 5,8% и ще на 24,4% - в 2009-у.

Із скасуванням "золотого стандарту” на початку 1970-х, коли у світі почались ринкові торги золотом, вартість цього металу зросла майже в двадцять разів. Причому тільки з 2000 року і до сьогодні золото подорожчало майже в сім разів. Причини зростання цін прості: як інвестиційний інструмент, золото має багатовікову історію, люди по всьому світу цінують цей метал, обсяг його видобутку більш-менш постійний, а попит на нього постійно зростає — в останнє десятиріччя в основному за рахунок швидко багатіючих Китаю та Індії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці захистять вклади від знецінення індексованими депозитами

Нарешті, загальновизнано, що золото - це найпопулярніший "захисний актив” для інвесторів: коли вкладання в цінні папери надто ризиковані, а доля світових валют, таки як долар і євро, знаходиться під великим питанням, люди по всьому світу купляють золото. Саме тому останніми роками, не дивлячись на знецінення всього і вся, золото лиш продовжує дорожчати і зараз коштує як ніколи дорого —за троїцьку унцію золота (31 грам) просятьблизько $1800.

Інвестори надають перевагу металу

Все вказує на те, що золото буде залишатися в ціні і усі наступні роки — принаймні доти, доки не закінчиться нинішня затяжна світова економічна криза. Європа продовжує занурюватись у рецесію, і навіть економіки найсильніших країн Євросоюзу — Німеччини та Франції — близькі до спаду, не справляючись з тягарем проблем, що прийшли від південних сусідів — Греції, Іспанії, Португалії та Італії. На цьому фону інвестувати в євро та номіновані в цій валюті активи — навряд гарна ідея: саме майбутнє загальноєвропейської валюти знаходиться під дуже великим питанням.

Схожі проблеми і у долара: переобрання на пост президента США Барака Обами означає, що його курс на допомогу американській економіці за рахунок "кількісного пом'якшення” (тобто планомірної девальвації американської валюти) буде продовжено. А це значить, що золото відносно долару буде дорожчати.

В цьому експерти сходяться. Консенсус-прогноз учасників конференції Лондонської асоціації торговців дорогоцінними металами, яка відбулась в середині листопада і зібрала  представників найбільших світових банків та компаній, що спеціалізуються на торгівлі дорогоцінними металами — до вересня 2013 року унція золота коштуватиме $1849, на 6% вище, ніж зараз. Деякі аналітики більш оптимістичні: на думку Тома Кендалла з CreditSuisse, до $1800 за унцію золото подорожчає вже в цьому році, а в наступному може вирости до рекордних $2000. А GoldmanSachs прогнозує, що впродовж найближчого року ціна унції виросте до $1940.

Золото в монетах


Вкластися в золото можна різними способами: просто придбати золоті злитки або відкрити в банку "металевий рахунок”, величина котрого буде залежати від ціни на золото. Рік тому Нацбанк України запропонував більш зручний спосіб — інвестиційні монети, зроблені з золота та срібла вищої проби. За даними НБУ, за десять місяців цього року українці купили 13 500 таких монет на 40 млн. гривень. І попит на такі монети зростає з кожним днем.

Інвестиційні монети являють собою, по суті, золоті злитки, однак вони мають певний номінал, як і звичайні монети. Теоретично ними можна розрахуватися як звичайними грошима, але навряд хтось буде так робити: номінали монет, як правило, на порядок менше вартості металу, з якого вони зроблені. Прибуток від інвестування в такі монети формується в разі збільшення ціни на них: купивши монету дешево, в разі зростання цін на золото на світовому ринку можна продати її дорожче.

У інвестиційних монет є ряд переваг порівняно з іншими способами інвестування в золото. В першу чергу, це широка мережа пунктів, де їх можна купити або продати. Зараз інвестиційними монетами торгують 33 банки, в тому числі - Ощадбанк, «Фінанси та кредит», Укргазбанк, «Хрещатик». Кількість банків, що торгують монетами, буде зростати: НБУ веде відповідні переговори з кількома великими банками з великою кількістю відділень. По-друге, максимальна ліквідність монет: фактично вони продаються по ціні дорогоцінних металів, що в них містяться, а значить, продати їх можна в будь-який момент по справедливій ціні. І по-третє, при операціях з інвестиційними монетами діє пільгове оподаткування, тобто громадянам не доведеться платити додаткові гроші при їх купівлі або продажу.

Саме ці обставини і пояснюють високий попит на інвестиційні монети серед українців.

"Ці монети зараз викликають великий інтерес, оскільки вони зроблені з металів високої проби, що приваблює як пересічних громадян, так і нумізматів, а кон'юнктура ринку золота зараз вкрай сприятлива. Розуміючи це, люди хочуть заробити на цьому, використовуючи інвестмонети”, - зазначив старший радник голови правління "Альфа-банку” Роман Шлек. За його словами, золото завжди буде привабливим інструментом накопичення та збереження капіталу, на відміну від вкладень в іноземні валюти.

ВРІЗКА

Монети архангела

В кінці минулого року Нацбанк випустив в обіг п'ять різних інвестиційних монет — вагою в одну унцію, в половину, чверть та одну десяту унції, зроблені з золота, а також срібну монету вагою в одну унцію. Номінал цих монет складає відповідно 20, 10, 5, дві і одну гривню. На реверсі монети зображений архангел Михаїл, на аверсі — малий герб України, емблема Нацбанку, номінал, проба металу та вага монети.

Прес-служба Національного банку України


Схожі матеріали:
👁 1606
Категорія: Суспільство
Теги: золото, гроші, Європа, фінансові операції, банк, монети, аналітики, НБУ, інвестори




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д... На Полтавщині п'ятеро зловмисників незаконно вирубували д...
У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку У Гребінці сталася пожежа у багатоквартирному будинку
На Пирятинщині завершується посівна кампанія На Пирятинщині завершується посівна кампанія
На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе... На Полтавщині водій перевозив понад 20 кілограмів риби бе...
65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із... 65-річний працівник одного із підприємств Полтави впав із...
У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття У Гребінці жінку оштрафували за залишене на вулиці сміття

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ